Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje


Užice pod smogom

Aerozagađanje u Kosjeriću poslednjih dana je alarmantno, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ekološkom pokretu tog grada na zapadu Srbije. Iz te organizacije predlažu uvođenje vanrednih mera u ovoj zlatiborskoj opštini.

“Mi ništa ne možemo da preduzimemo. Obavestili smo sve nadležne u lokalu i Republici. Na njima je kakve će dalje korake prediuzeti”, izjavio je za RSE predsednik Ekološkog pokreta Dalibor Vujić.

Prisustvo PM 1 i PM2, suspendovanih štetnih čestica (sumpor dioksid, kobalt, azotni oksidi) u vazduhu je i do 5-6 puta veće od dozvoljenog. Kosjerić je tako u redu najzagađenijih mesta u Srbiji.

Merenja se vrše svakodnevno od 26. decembra 2017. godine:

“Dozvoljeno je 35 jedinica, a mi smo u utorak imali 216. Nije bolja situacija ni prethodnih 15 dana”, kaže Vujić.

Zagađenje u Kosjeriću
Zagađenje u Kosjeriću

Slična situacija je i obližnjem Užicu. Pre dva dana Zavod za javno zdravlje definisao je vazduh u tom gradu kao opasan po zdarvlje, jer je imao tri puta veću koncentraciju čađi od dozvoljene.

Jedna od mera koje preduzima lokalna vlast je besplatno čišćenje individualnih odžaka i kotlova, koji često nisu čišćeni po čitavu deceniju. Nakon ove akcije, utvrđeno je da u proseku svaki odžak imao više od pet kilograma čađi, izjavila je Dunja Đenić većnica za ekologiju Grada Užica.

“Pokazalo se da su odžaci i kotlovi u katastrofalnom satnju, da se ne održavaju, da se koriste jeftini i za aerozagađenje šteteni energenti. Zbog toga je preporuka da se razmišlja o promeni energenta za 15 do 16 000 individualnih ložišta koja su najveći problem. Inače u Užicu gradska toplana prešla je sa 80 posto na gas. Dok sva individualna ložišta ne pređu na gas važno je što bolje održavanje onoga što imamo”, kaže Đenić.

Povodom ekoloških problema u Kosjeriću i Užicu oglasili su se i iz Zavoda za javno zdravlje Užica. Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu, poziva osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima posebno da skrate boravak napolju.

“Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju u perodima sa lošim kvalitetom vadzuha ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima”, kaže Janjić.

XS
SM
MD
LG