Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekid pregovora kolumbijskih vlasti i pobunjenika posle novog nasilja


Značka pobunjenika FARK-a

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos izjavio je da je zbog današnjih novih napada pobunjenika opozvao svog glavnog pregovarača s jedinom preostalom pobunjeničkom grupom, Nacionalnom oslobodilačkom armijom (ELN), što je korak nazad u naporima za okončanje poluvekovnog političkog nasilja u toj zemlji.

Sukobi su usledili nekoliko sati posle isteka privremenog obostranog prekida vatre, koji su Ujedinjene nacije, verski lideri i zvaničnici vlade hvalili kao važan napredak u smanjenju nasilja i okončanju konflikta.

Pobunjenici Nacionalne oslobodilačke armije (ELN), kao i predstavnici vlasti, prethodno su izrazili nadu da će biti postignut sporazum o produženju primirja, tokom nove runde mirovnih pregovora koja je danas trebalo da počne u Ekvadoru.

"Bez objašnjenja, ELN ne samo da je odbio, već je jutros ponovo inicirao terorističke napade. Baš u danu kad je trebalo da počnu novi pregovori", rekao je Santos.

Predsednik Kolumbije je kazao da je od glavnog vladinog pregovarača Gustava Bela tražio da se odmah vrati iz Kita kako bi "ocenio budućnost procesa" i da je naredio kolumbijskoj vojsci da snažno odgovori na nove agresije.

Manje od sat vremena kasnije, Ministarstvo odbrane Kolumbije je objavilo da su vlasti uhapsile dva pobujenika ELN, osumnjičena za terorizam, pošto su pronađeni s narkoticima i oružjem.

Kolumbijske vlasti su krajem 2016. godine postigle istorijski mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom grupom u zemlji, Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARK), čime je okončan najduži konflikt u Latinskoj Americi.

FARK je vodio oružanu borbu protiv kolumbijskih vlasti od 1964. godine.

XS
SM
MD
LG