Dostupni linkovi

SAD: Demokrate pozvale na konkretnu akciju protiv ruskog mešanja u izbore


Senator Ben Kardin
Senator Ben Kardin

Demokratski zakonodavci SAD pozvali su u sredu administraciju predsednika Donalda Trampa da se strano mešanje u izbore tretira kao nacionalna kriza, uspostavljajući jedinstvenu agenciju za koordinaciju odgovora i uspostavljanje nove vrste sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih, prenosi Rojters.

Demokrate u Senatu objavile su izveštaj sa detaljima o, kako su naveli, dvodecenijskim naporima Rusije da utiče na izbore u drugim delovima Evrope, istovremeno kritikujući Trampa da je premalo učinio kako bi rešio to pitanje.

"Predsednik Tramp mora imati jasnu predstavu u pogledu ruske pretnje, preduzimati mere za jačanje odgovora naše vlade i naših institucija i ... raditi sa međunarodnom koalicijom kako bi se suprotstavili pretnji i istakli naše vrednosti", naveo je Ben Kardin, vodeći demokrata u senatskom Komitetu za spoljne poslove.

Preporuke iz izveštaja uključuju rad na izgradnji demokratskih institucija u zemljama najugroženijim tokom izbora i uspostavljanje organizacije slične Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma kako bi koordinirala reakciju SAD u slučaju takvog mešanja.

Takođe, pozvaju se Vašington i njegovi saveznici da zamrznu "prljavi" novac iz Kremlja i javno objave sve obaveštajne podatke o imovini ruskog predsednika Vladimira Putina koja se čuva u inostranstvu.

"Upotreba korupcije i pranja novca od strane ruske vlade takođe zaslužuje dodatni pregled od strane relevantnih odbora u Kongresu, kao i izvršnom telu", navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG