Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Seul: Moon spreman na sastanak s Kim Jong Unom


Proslava dana nezavisnosti Južne Koreje

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In spreman se sastati sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong Unom "ukoliko se steknu uvjeti" izjavio je u Seulu južnokorejski čelnik.

On bi pristao na sastanak ukoliko se pojavi mogućnost "opipljivih rezultata", izjavio je Moon na konferenciji za novinare, dodajući da su izbjegavanje još jednog rata i denuklearizacija Korejskog poluotoka njegovi glavni ciljevi.

Moon je izjavio da će ustrajati na novim bilateralnim razgovorima. Pozdravio je nastavak međukorejskog dijaloga ali je naglasio da će njegova zemlja nastaviti surađivati s međunarodnom zajednicom na "denuklearizaciji" svog sjevernog susjeda.

Moon je također izjavio da njegova zemlja ne planira ublažiti sankcije Sjevernoj Koreji mimo volje međunarodne zajednice.

U utorak su se dvije strane usuglasile oko učešća Sjevera na Zimskoj Olimpijadi u Pyeongchangu narednog mjeseca, ublažavanja vojnih napetosti i insistiranja na konstruktivnom dijalogu.

Sporazum je uslijedio nakon što je Pyongyang ponovo uveo vojnu vruću liniju sa Seulom koja je utihnula od februara 2016. godine nakon zatvaranja industrijskog parka pod zajedničkom upravom.

Dvije Koreje tehnički su još u ratu jer je Korejski rat od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

XS
SM
MD
LG