Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNHCR: Izrael da odustane od preseljenja izbeglica


Afrički migranti protestuju u Jerusalimu, fotoarhiv

Izrael bi trebalo da odustane od plana da na silu pošalje desetine hiljada izbeglica nazad u Afriku, saopšteno je iz Visokog komesarijata Organizacije UN za izbeglice (UNHCR).

U saopštenju se navodi da bi određeni broj izbeglica mogao da bude preseljen u evropske i druge zemlje.

Izrael je 3. januara saopštio da će platiti ilegalnim afričkim migrantima da napuste zemlju, uz pretnju kaznom zatvora ukoliko budu uhvaćeni u zemlji nakon kraja marta meseca.

Velika većina migranata u Izrael je stigla iz Eritreje i Sudana, bežeći kako od rata i progona, tako i od ekonomske situacije u tim zemljama.

Izrael većinu afričkih migranata smatra ekonomskim migrantima.

Prema planu izraelske Vlade, migrantima bi bilo ponuđeno 3.500 dolara, kao i avionska karta za povratak u svoju državu ili u zemlje "trećeg sveta" Ruandu i Ugandu.

"Još jednom pozivamo Izrael da odustane od politike slanja Eritrejaca i Sudanaca u podsaharsku Afriku", izjavio je visoki komesar UN za izbeglice Vilijam Spindler novinarima u Ženevi.

Spindler je dodao da u Izraelu živi oko 27.000 Eritrejaca i 7.700 Sudanaca, ali da je od 2009. godine samo njih 11 dobilo status izbeglice.

"Voleli bismo da vidimo da Izrael pronađe zakonitu alternativu za ove ljude, kroz njihovo preseljenje u druge zemlje i voljni smo da pomognemo", zaključio je Spindler.

XS
SM
MD
LG