Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makron apelovao na Kinu da otvori tržište


Francuski predsednik Emanuel Makron ponudio je tokom posete Pekingu dodatno otvaranje francuske ekonomije za kineske investicije u zamenu za veći pristup rastućem kineskom tržištu, upozoravajući da postojeće trgovinske neravnoteže mogu voditi protekcionizmu, prenosi Rojters.

Makron je kazao tokom sastanka sa kineskim predsednikom Si Džipingom da će se obe zemlje naći u gubitničkoj poziciji ako bi nastavak kineskih ograničenja za poslovanje stranih firmi podstakao Francusku i Evropu da pojačaju barijere za kineske investicije na starom kontinentu.

“Nemamo izbalansiran, zadovoljavaju pristup kineskom tržištu. Ukoliko to ne budemo rešavali odgovorno, prva, prirodna, reakcija biće zatvaranje (tržišta) sa obe strane”, kazao je Makron predstavnicima kineske i francuske poslovne zajednice.

“Pozivamo Francusku da proširi invesitcije u Kini i izvoz najkvalitetnijih proizvoda. Nadamo se da će francuska strana olakšati izvoz proizvoda najmodernije tehnologije u našu zemlju”, kazao je Makronu kineski premijer Li Kečijang.

Makron, koji je došao sa delegacijom od 50 najvećih biznismena, nada se da će veće otvaranje Kine omogućiti smanjivanje trgovinskog deficita između dve zemlje, koji u ovom trenutku iznosi 30 milijardi dolara na štetu francuske ekonomije.

Međutim, uprkos dolaska čelnika kompanija kao što su Airbus, BNP Paribas – još nema najava dogovora o velikim poslovima.

Airbus od ranije pregovara o prodaji oko 100 aviona Kini, ali još nema naznaka da će sporazum biti i potpisan što bi bio veliki udarac za Makrona i Evropu.

Tokom posete američkog predsednika Donalda Trampa Pekingu prošle jeseni saopšten je dogovor o prodaji 300 aviona Boinga Kini.

Za sada je dogovorena prodaja francuskog konjaka “Remy Martin” i vode “Evian” u vrednosti od dve milijarde evra u naredne dve godine.

Strani biznismeni su sve veći pesimisti zbog ograničenja koja nameću kineske vlasti iako one tvrde da su privržene većoj otvorenosti.

Poslovni ljudi iz inostranstva doživljavaju kinesku politiku kao nastojanje da asimiliraju i zamene stranu tehnologiju domaćom.

Makron je za osam meseci, koliko je na predsedničkoj funkciji, uspeo da sprovede reforme na tržištu rada, zbog čega raste poslovno poverenje u francusku ekonomiju.

On je trenutno najsnažniji glas u Evropi, u odsustvu nemačkog i britanskog vođstva, podseća Rojters.

Makron je po dolasku u Peking u ponedeljak saopštio “Evropa se vraća”.

XS
SM
MD
LG