Dostupni linkovi

Hamnei pozdravio mobilizaciju naroda protiv 'neprijatelja'


Vrhovni verski vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, pozdravio je danas "masovni narodni pokret protiv neprijateljske zavere" i optužio SAD, Izrael i opozicione grupe u egzilu da su isplanirali nedavne proteste u toj zemlji.

Prema državnim medijima, demonstracije podrške vlastima Islamske republike su svakodnevno organizovane širom zemlje da bi se osudilo nasilje i nemiri u više desetina iranskih gradova između 28. decembra i 1. januara, u kojima je prema zvaničnim podacima život izgubila 21 osoba a nekoliko stotina uhapšeno.

"Takva narodna mobilizacija protiv neprijateljske zavere protiv vlasti (...) ne postoji nigde u svetu", rekao je Hamnei.

On je optužio "SAD i cioniste" da su "više meseci" pripremali nemire u "manjim gradovima da bi ih zatim preselili u prestonicu". "To neće ostati bez odgovora", naveo je vrhovni verski vođa.

"Novac je stizao od bogatih vlada Persijskog zaliva a izvršioci su bile kriminalne grupe", izjavio je Hamnei, pomenuvši pripadnike grupe Mudžahedini naroda, najveće opozicione organizacije u egzilu a zabranjene u Iranu.

Prema njegovim rečima, ima razlike između "ispravnih zahteva naroda i divljačkih i destruktivnih akcija te grupe". Hameni je ocenio da protest zbog traženja prava nema ništa sa "paljenjem Kurana, vređanjem islama, vređanjem zastave i paljenjem džamija".

XS
SM
MD
LG