Dostupni linkovi

McMaster: Rusija pokušava da utiče na izbore u Meksiku


H.R McMaster
H.R McMaster

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sugurnost H.R. McMaster izjavio je da je Rusija započela sofisticiranu kampanju čiji je cilj da utiče na predsjedničke izbore koji se ove godine održavaju u Meksiku, pokazuje video do kojeg je došla meksička dnevna novina Reforma.

U izvještaju objavljenom u nedjelju, pojavljuje se video klip govora koji je McMaster održao u vašingtonskoj Jamestown fondacij.

U govoru koji datira od 15. decembra 2017., McMaster je rekao da već postoje dokazi o ruskom miješanju u meksičke izbore koji će se održati u julu.

"Vidjeli smo da je to zaista sofisticirani način da se polarizuju demokrtska društva i zajednice unutar tih duštava okrenu jedne protiv drugih," rekao je McMaster.

"Već ste vidjeli, zapravo, inicijalne signale toga u meksičkoj predsjedničkoj kampanji" dodao je, bez objašnjenja na kakvu vrstu miješnja se sumnja.

McMaster je dodao da je vlada SAD zabrinuta zbog toga što Kremlj koristi napredne tehnologije odnosno, kako je rekao, sajber alatke da bi plasirali propagandu i dezinformacije.

Mekmaster: Rusija je pokušala podstaći državni udar u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Meksikanci će na predsjedničkim izborima u julu birati nasljednika za Enrique Pena Nietu koji je oslužio dva mandata na mještu šefa države, a glasaće s ei za neke nove kongresmene i guvernere.

Kada je riječ o predsjedničkim izborima, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador, čija se kampanja zasniva na antikorupcijskoj platformi i koji je bivši guverner Meksiko sitija, glavni favorit za novog predsjednika Meksika.

Neki eksperti pak navode da je Lopez Obrador takođe i favorit Kremlja, budući je dobio dosta pozitivnog praćenja ruskih medija. Sam Obrador kaže da će težiti dobrim odnosima sa SAD ali da će zahtijevati poštovanje američke vlade.

Agencija Reuters je navela da su povodom izjave o miješanju u meksičke izbore poslali zahtjev za komentar McMastera, ali da ga još nijesu dobili.

Prije tačno godinu dana američke objavještajne agencije su iznijele zaključak da je Rusija pokušala da se miješa u američke predsjedničke izbore 2016 u korist Donalda Trumpa, a na štetu njegove tada demokratske rivalke, Hillary Clinton.

Kremlj uporno negira optužbe i za to, kao i za pokušaje miješanja u izborne procese širom Evrope.

"Nema dileme da nikada nijesmo planirali, niti namjeravli, niti da smo se ikada miješli u izborne procese u bilo kojoj zemlji" rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Serej Rjabkov za agenciju Interfax u ponedjeljak.

Direktor CIA Mike Pompeo je u intervju za CBS takođe rekao da su zabrinuti zbog napora Rusije da se miješa u izborne procese, dodajući da ima "puno neprijatelja" koji žele da "podriju Zapadnu demokratiju."

Pompeo je rekao da CIA i druge agencije, rade na tome da spriječe potencijalno miješanje u kongresne izbore koji će se održati u novembru 2018.

XS
SM
MD
LG