Dostupni linkovi

Perspektiva Zapadnog Balkana među bugarskim prioritetima u EU


Tzantchev: Više pažnje susjedima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Tzantchev: Više pažnje susjedima

Jasna evropska perspektiva za ceo Zapadni Balkan je među glavnim prioritetima Bugarskog predsedavanja Evropskom Unijom. To stoji i u zvaničnom programu šestomesečnog mandata Bugarske na čelu EU gde se ističe da je “ambicija bugarskog predsedništva da se postigne jasan akcioni plan sa svakom od zemalja, bez stvaranja nerealnih očekivanja, ali sa konkretnim koracima”.

Ambasador Bugarske pri Evropskoj Uniji, Dimiter Tzantćev je istakao da je “krajnje vreme” da EU vrati pažnju prema susedima.

“U protekloj dekadi, Evropa je bila pogođena uzastopnim krizama i to je učinilo da se mi (EU) fokusiramo na rešavanju sopstevnih problema a da se ne bavimo, onima koji su u našem okruženju. Kao rezultat ovog, mnogi naši partneri, naročito oni na Zapadnom Balkanu su čak počeli da traže mogućnost za rast i razvoj na drugim mestima”, upozorio je Tzanćev prilikom predstavljanja prioriteta bugarskog predsedavanja.

Prema stalnom predstavniku Bugarske u Briselu, evropska ekonomija je stabilna i stoga su se stvorile okolnosti da se Briselske institucije bave konkretno zemljama Zapadnog Balkana i da ih uvere da je “njihova evropska perspektiva realna”. Prema njegovim rečima, Bugarska može da posluži kao most između Evropske Unije i Zapadnog Balkana. On tvrdi da treba razgovarati sa svim zemljama, bez obzira na razlike koje postoje među njima u evropskim procesima.

“Bugarska neće da gaji nerelana očekivanja ali smo spremni da razgovaramo za Zapadnim Balkanom o problemima. Neke zemlje su naprednije a neke nisu, a mi moramo da razgovaramo sa svima kako bi došlo do napretka”, naglasio je Dimiter Tzantćev.

Bugarsko predsedavanje će organizovati samit EU-Zapadni Balkan, 17-tog maja ove godine. Biće to prvi susret ove vrste nakon 15 godina, nakon solunskog samita, kada je 2003 godine EU zvanično otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkana. Ovaj put, fokus kao i poruke koje će se poslati sa samita najverovatnije neće biti isključivo političke prirode. Naime, Bugarsko predsedništvo najviše će pažnje u toku mandata na čelu EU, posvetiti pitanju povezivanja (connectivity), što obuhvata saobraćajno, važdušno, energetsko, obrazovno kao i digitalno povezijanje. Smanjenje roaming troškova za Bugarsku jeste jedan od izvodljivih ciljeva.

Ambasador Bugarske pri EU, Dimiter Tzantćev, je podvukao kako je ukidanje troškova za roaming najveći uspeh Evropske Unije u proteklih par godina, stoga se gleda na sličnu mogućnost I sa Zapadnim Balkanom budući da su trenutni roaming troškovi “preterani”.

“Mi imamo podršku (Evropske) Komisije da se ove promene dese”, potvrdio je bugarski mabasador Dimiter Tzantćev, istakavši kako su na bilateralnoj osnovi već počele promene, poput memoranduma o smanjenju troškova rominga između Bugarske sa Makedonijom i Srbijom.

XS
SM
MD
LG