Dostupni linkovi

Haradinaj otkazao posjetu SAD zbog vize


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Jedan zvaničnik iz Nacionalne garde u Ajovi (Iowa) izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je posjeta premijera Kosova Ramuša Haradinaja Sjedinjenim Državama otkazana. On je naveo da je Haradinaj otkazao posjetu ovoj američkoj državi jer mu nije izdata viza za SAD.

Haljilj Matoši iz kabineta kosovskog premijera je rekao za RSE da još nije potvrđeno da je Haradinaju uskraćena američka viza.

Ramuš Haradinaj je 11. januara trebalo da prisustvuje događaju u organizaciji komandanta nacionalne garde u Ajovi Timothyja E. Orra.

"Premijera Haradinaja je pozvao general Orr na ovaj događaj, ali mi žalimo što nije mogao da dobije vizu i bude sa nama", rekao je pukovnik Greg Hapgood, portparol Garde Ajove.

"Obrazloženje je bilo da posjeta ne može da se realizuje i nijesmo mogli dobiti više informacija", rekao je Hapgood.

Prema njegovim riječima, umjesto Haradinija ovom događaju prisustvovaće zamjenik premijera Kosova Bedžet Pacoli.

Sam premijer Kosova prethodno je rekao da čeka na američku vizu.

"Čekam vizu dok je dobijem. Vjerujem Kosovu, vjerujem Americi! Još sam u proceduri za vizu", napisao je Ramuš Haradinaj u nedjelju na Facebooku.

Sve ovo stiže nakon što je međunarodna zajednica predvođena Sjedinjenim Državama iskazala oštro protivljenje namjerama vlasti u Prištini da ukinu tek uspostavljeni Sud za ratne zločine na Kosovu.

XS
SM
MD
LG