Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev da se Miškoviću vrati jemstvo od 11 miliona evra


Biznismen Miroslav Mišković dolazi na sud u novembru 2017.
Biznismen Miroslav Mišković dolazi na sud u novembru 2017.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio zahtev advokata vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, kome se sudi za pomaganje u utaji poreza da mu bude vraćeno 11 od 12 miliona evra koliko je položio na ime jemstva za odbranu sa slobode.

Sud je tako odlučio jer smatra da i dalje postoji isti stepen opasnosti od Miškovićevog bekstva, kao u vreme kada mu je, u julu 2013. godine, određeno jemstvo od 12 miliona evra, rečeno je danas Beti u sudu.

Tom odlukom potvrđeno je rešenje Specijalnog suda od 11. decembra prošle godine kojim je odbijen predlog Miškovićevog advokata da se umesto jemstvo od 12 miliona evra odredi jemstvo od milion evra.

Apelacioni sud smatra da je Specijalni sud pravilno zaključio da kod Miškovića postoje neizmenjene porodične, lične i imovinske prilike.

Taj sud je u posebno uzeo u obzir da Mišković ima kontrolnu funkciju u više preduzeća registrovanih u inostranstvu, da je predsednik Delta holdinga koji posluje u zemlji i inostranstvu i da ima izuzetno visoke prihode.

Apelacioni sud je na osnovu toga zaključio da postoji osnovana bojazan da bi Mišković sredstva kojima raspolaže mogao da iskoristi radi skrivanja ili bekstva.

U Specijalnom sudu u decembru je počelo ponovljeno sudjenje Miškoviću za pomaganje sinu Marku Miškoviću u utaji poreza.

Zamenica tužioca Tatjana Ristić izjavila je tada da ostaje pri navodima optužice, dok je Mišković u potpunosti negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Polovinom juna prošle godine Mišković je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je tada saopšteno, pomogao sinu Marku da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom, Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Apelacioni sud u Beogradu ranije je potvrdio prvostepenu presudu u delu u kojem je vlasnik Delta holdinga oslobođen optužbe da je bio saizvršilac u zloupotrebi službenog položaja.

Taj sud je isti rešenjem ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje u delu u kojem je Mišković osuđen zbog pomaganja u poreskoj utaji.

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su u decembru 2012., a posle višemesečnog boravka u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode.

XS
SM
MD
LG