Dostupni linkovi

Papa Franjo: Poštivati status kvo Jerusalima


Papa Franjo

Papa Franjo pozvao je danas na jačanje međunarodnih napora za razvijanje povjerenja na Korejskom poluostrvu i u Siriji.

Papa je u godišnjem obraćanju o spoljnoj politici Vatikana zatražio da političkim liderima ljudsko dostojanstvo bude važnije od rata, profita ili moći.

Poglavar Katoličke crkve je u govoru pred 185 ambasadora ponovio da je potrebno poštivati status kvo Jerusalima i uzdržati se od bilo kakve inicijative koja podstiče neprijateljstva.

Papa nije pomenuo direktno SAD, ali se mnogi elementi njegovog obraćanja mogu protumačiti kao apel na administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa, prenio je AP.

On je pozvao vlade da osiguraju univerzalnu zdravstvenu zaštitu za sve ljude, poštuju obaveze iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena iz 2015. godine, bolje integrišu migrante i da se uključe u širu debatu o nuklearnom razoružavanju.

Komentarišući stanje u zemljama Južne Amerike, papa je ukazao na pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli, gdje je Vatikan bezuspejšno pokušao da pokrene razgovore vlasti i opozicije.

Argentinski papa je rekao da se nada da će ovogodišnji izbori u Venecueli riješiti postojeće konflikte i dati stanovnicima te zemlje nadu za budućnost.

XS
SM
MD
LG