Dostupni linkovi

Predsjednica Hrvatske sutra s Erdoganom o BiH


Erdogan je posjetio Zagreb u aprilu 2016.
Erdogan je posjetio Zagreb u aprilu 2016.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak će biti u jednodnevnoj radnoj posjeti Turskoj čiji će glavni događaj biti sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kako Hina doznaje iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, glavne teme sastanka dvoje čelnika bit će stanje na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini, odnosi između EU-a i Turske, te uloga Ankare u upravljanju migracijama.

Kada je BiH u pitanju, hrvatska predsjednica s turskim kolegom namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u podsticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, posebno o izbornom zakonodavstvu uoči opštih izbora u BiH u listopadu.

Grabar-Kitarović i Erdogan također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine.

Teme će biti i stanje na Bliskom istoku i sukob u Siriji.

Erdogan je posjetio Zagreb u aprilu 2016. Razgovarao je s hrvatskim državnim vrhom i prisustvovao proslavi stote godišnjice islama u Hrvatskoj. I tada je tema bila stvaranje trilaterale Zagreb-Sarajevo-Ankara.

XS
SM
MD
LG