Dostupni linkovi

Mihajlović: Amfilohije neće voditi državnu politiku


Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija Radovića oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Mitropolit Amfilohije je tokom vikenda izjavio da se boji da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića "vodi izdaji Srbije i Kosova" i dodao da je "apel za odbranu" Kosova napisan "zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave".

Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da je Vučić "poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i našim građanima koji tamo žive".

"Predsednik Vučić ima veliku podršku građana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. Predsednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije", rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela i da očekuje da će se, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, pojačavati napadi nacionalista na Vučića.

Na Amfilohijevu izjavu reagovao je danas i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković koji je istakao da mitropolit govori "nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja".

"O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučić dva puta držao opelo, on se čovek bavi vradžbinama i nečemu što nije duh pravoslavlja", rekao je Selaković za RTS i dodao da predsednik neće nastaviti politiku "dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima".

Na izjavu mitropolita osvrnuo se jutros i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, koji je ocenio da je Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i "zagazio u blato srpske, opozicione politike".

XS
SM
MD
LG