Dostupni linkovi

Makron pozvao na 'reciprocitet' u trgovini Kine i Evrope


Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je danas u Sijanu trodnevnu posetu Kini i pozvao na unapređenje odnosa te zemlje sa Evropskom unijom i saradnju u borbi protiv klimatskih promena.

Posetom kineskom gradu Sijanu, koji je polazna tačka drevnog Puta svile, Makron je podržao inicijativu predsednika Kine Sija Đinpinga da obnovi tu istorijsku rutu u okviru plаtforme "Jedаn pojаs, jedаn put", navodi agencija Frans pres.

Makron je ponovo pozvao na "reciprocitet" u trgovini Kine i Evrope, ali i izrazio želju da sarađuje sa Si Đinpingom na inicijativi za novi Put svile, prenosi Blumberg.

"Došao sam ovde da prenesem Kini moju odlučnost da evropsko-kinesko partnerstvo uvedem u 21. vek", rekao je Makron u govoru koji je trajao više od sat vremena, navela je agencija.

Makron je rekao da je potrebno zajednički definisati "pravila balansirane veze u kojoj svi pobedjuju".

Frans pres prenosi da je Makron govorio i o neophodnosti unapređenja saradnje sa Kinom kada je u pitanju borba protiv klimatskih promena.

Predsednik Francuske je sa suprugom Brižit Makron posetio "Ratnike od terakote" u gradu Sijan, vekovima staru budističku "Veliku pagodu divlje guske", kao i džamiju u tom gradu, dodaje AFP.

Kao i bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, i Makron je najavio da će kao predsednik Kinu posećivati jednom godišnje.

Najavljeno je da će se predsednici Francuske i Kine sastati kasnije danas i verovatno saopštiti ekonomske dogovore.

XS
SM
MD
LG