Dostupni linkovi

Zaev vidi rešenje spora s Grčkom do jula


Zaev je izrazio spremnost da ponovo pokrene dijalog sa susedom
Zaev je izrazio spremnost da ponovo pokrene dijalog sa susedom

Skoplje i Atina imaju dobre šanse da reše spor oko naziva Makedonije do jula, izjavio je u nedelju makedonski premijer Zoran Zaev.

"Verujem da je moguće naći rešenje do kraja prve polovine 2018. godine", rekao je Zaev u intervjuu grčkom TV-kanalu "Alfa" (Alpha TV), prenosi Beta.

Zaev je izrazio spremnost da ponovo pokrene dijalog sa susedom da bi se našlo rešenje.

Nedavno je šef grčke diplomatije Nikos Kocias takođe rekao da je "optimističan" oko nalaženja rešenja spora tokom ove godine.

Spor te dve države je počeo još 1991. godine kada je bivša jugoslovenska republika proglasila nezavisnost kao Makedonija.

Atina smatra da temin Makedonija pripada njenom istorijskom nasleđu i zalaže se da se sused drugačije zove, dodajući bar prefiks koji bi označavao njegov geografski položaj u odnosu na Grčku.

UN su Makedoniji dale naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM) dok se spor ne reši.

Beskrajan niz bilateralnih sastanaka bez ikakvog rezultata održan je proteklih skoro 30 godina, većinom uz angažovanje veterana američke diplomatije Metjua Nimica, posrednika Ujedinjenih nacija za taj spor.

U međuvremenu, Grčka blokira proces pridruživanja Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u.

Po grčkoj štampi, Nimic, koji je 19. januara trebalo da se sastane s predstavnicima dveju država u Njujorku, rekao je na sličnom sastanku decembra u Briselu da je optimističan u pogledu postizanja rešenja ove godine.

XS
SM
MD
LG