Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arapska liga će tražiti priznanje istočnog Jerusalima za prestonicu Palestine


Jedan od sastanaka ministara spoljnih poslova Arapske lige, arhivska fotografija

Jordan je najavio da će Arapska liga tražiti međunarodno priznanje države Palestine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom nakon što je Vašington nedavno objavio da Jerusalim priznaje za glavni grad Izraela.

Ta informacija saopštena je nakon razgovora jordanskog ministra spoljnih poslova Ajman Safadi sa šefom Arapske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

U razgovorima su učestvovali ministri spoljnih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Maroka i Palestinske uprave kao i državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužen za spoljne poslove.

"Postoji politička odluka da se prizna Jerusalim kao glavi grad Izraela i mi težimo da postignemo medjunarodno političko rešenje da se prizna palestinska država s (istočnim) Jerusalimom kao njenim glavnim gradom", rekao je Safadi.

Abul Gejt je najavio da će se širi sastanak ministara spoljnih poslova arapskih zemalja održati krajem ovog meseca.

Odluka američkog predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je proteste u arapskim i drugim muslimanskim zemljama i odbačena je u neobavezujućoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Status Jerusalima je jedan od najvećih sporova u izraelsko-palestinskom sukobu. Izrael je anektirao istočni Jerusalim nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju. Izrael tvrdi da je čitav Jerusalim večni glavni grad Izraela, dok Palestinci u istočom delu tog grada planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.


XS
SM
MD
LG