Dostupni linkovi

Nastavljeni prosvjedi u Iranu


Provladini prosvjedi u Irani
Provladini prosvjedi u Irani

Tisuće vladinih pristaša izašle su u subotu na ulice iranskih gradova četvrti dan zaredom, a Teheran je raspravu u UN-u o stanju u Iranu nazvao još jednom vanjskopolitičkom "pljuskom" američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Subotnji prosvjedi potpore vladi slijedili su dan nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se raspravljalo o nedavnim protuvladinim prosvjedima u Iranu, a koji se pretvorio u kritike SAD-u zbog sazivanja sjednice o nečemu što su neke države članice ocijenile kao unutarnje pitanje Teherana.

"Vijeće sigurnosti odbacilo je jasan pokušaj SAD-a da zloupotrijebi njegov mandat... Još jedan vanjskopolitički šamar Trumpovoj administraciji", napisao je na Tweeteru iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif.

Francuski veleposlanik pri UN-u izjavio je na sastanku Vijeća sigurnosti u petak navečer da prosvjedi ne ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, a ruski veleposlanik je rekao da je to bio pokušaj da se potkopaju iranske nuklearne aktivnosti kojima se američka vlada protivi.

Državna televizija prikazala je u subotu provladine prosvjede u gradovima Amol, Semnan i Shadegan na kojima su okupljeni izvikivali slogane "Smrt Americi", "Smrt Izraelu" i "Smrt Britaniji".

U više od tjedan dana protuvladinih prosvjeda ubijene su 22 osobe, a uhićeno je više od tisuću ljudi, rekli su iranski dužnosnici o najvećim protuvladinim demonstracijama u gotovo deset posljednjih godina.

Prosvjedi su počeli prije više od tjedan dana nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, napose u Teheranu gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Iranske proteste podržao Reza Pahlavi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

XS
SM
MD
LG