Dostupni linkovi

Cipras: Otvara se mogućnost za rešenje spora oko imena


Došao čas da donesemo neophodne odluke: Aleksis Cipras
Došao čas da donesemo neophodne odluke: Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je da se se u 2018. otvara mogućnost za rešenje spora koji Grčka ima s Makedonijom oko imena, preneli su danas makedonski mediji.

Cipras je u intervjuu za sutrašnji broj novina Nea selida ponovio da je optimist u vezi s rešavanjem višedecenijskog spora oko imena, ali da očekuje konkretne korake s makedonske strane.

Cipras je rekao da se ove godine "otvara prozor za moguće rešenje i da je potrebno da se donesu neophodne odluke".

"Uveren sam da je došao čas da donesemo neophodne odluke kojima ćemo opravdati ulogu Grčke kao liderske snage na Balkanu, ali i kao stuba stabilnost u širem regionu", rekao je grčki premijer.

Cipras je uputio kritike Novoj demokratiji, ocenjujući da zauzima paralizirajući i neodgovoran stav, ali je i izrazio nadu da će opozicija shvatiti da pitanje imena ne treba da bude predmet unutarstranačkih igara i da će se, ako postoji perpsektiva za rešenje, stvoriti preduslovi za širok parlamentarni konsenzus.

Makedonski mediji navode da reševanje problema oko imena Makedonije očekuje i Brisel. Evropska komisija je, kako je prenele Televizija Telma, pozdravila aktivnosti makedonske vlade za okončanje 25-godišnjeg spor s Grčkom i nada se da će videti "konkretne rezultate".

U Njujorku je za 19. januara zakazan novi sastanka posrednika UN u sporu dve zemlje Metjuja Nimica s pregovaračima, a generalni sekretar NATO-a Jens Stolenberg je najavio posetu Skoplju 17. i 18. januara.

Premijer Makedonije Zoran Zaev će učestvvati na Forumu u Davosu, gde bi, prema grčkim medijima, mogao da se sastane s Ciprasom, ali taj sastanka još nije potvrdjen, dok će se vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani u utorak u Atini sresti s grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom.

Zaev je više puta ponovio da je uveren da bi "problem koji Grčka ima s ustavnim imenom Makedonije" mogao da bude rešen u prvoj polovini ove godine i da Makedonija dobije datum za početak pregovora s EU i poziv u NATO.

Evropske integracije Makedonije i ulazak u NATO godinama blokira spor Skoplja i Atine zbog ustavnog imena Makedonije.

XS
SM
MD
LG