Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: SAD krše suverenitet Irana


Molitva u petak u Teheranu

Zakazana sednica Saveta bezbednosti UN o Iranu je pokušaj SAD da naruše suverenitet te zemlje, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, "SAD nastavljaju da vode politiku otvorenog i implicitnog mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, i to rade besramno, otvoreno, pod sloganima brige za demokratiju i ljudska prava, direktno kršeći suverenitet drugih država", javlja AP.

On je izjavu dao nekoliko sati pre početka sednice.

SAD su sazvale hitnu sednicu SB a prethodnih dana su izražavale podršku antivladinim protestima u Iranu.

Osim nezadovoljstva ekonomskom situacijom, pre svega rastom cena i visokom nezaposlenošću, demonstranti se protive i politici zvaničnog Teherana slanja mladih Iranaca da ratuju u Siriji, gde su mnogi stradali, kao i trošenja milijardi dolara na vojne operacije u okruženju umesto da se taj novac usmeri na poboljšanje životnih uslova, podseća američka agencija.

Zbog toga su se često čuli slogani: “Napustite Siriju, mislite na nas”.

Iransko teokratsko vođstvo prikazuje kampanju u Siriji kao verski rat za očuvanje šiitske verzije islama, odbrane hrama unuke proroka Mohameda u Damasku od sunitskih džihadista, ali i spreči, kako navodi, američko-izraelsku zaveru u cilju uništenja Sirije, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG