Dostupni linkovi

Trgovinski deficit SAD 50,5 milijardi dolara, najviši od 2012.


Trgovinski deficit SAD porastao je u novembru na 50,5 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih skoro šest godina, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Novembarski deficit je za 3,2 odsto veći nego oktobarski kada je bio na 48,9 milijardi dolara. Izvoz roba i usluga je povećan za 3,2 odsto na rekordnih 200,2 milijarde dolara, ali je uvoz povećan za 2,5 odsto na takođe rekordnih 250,7 milijardi dolara.

Rast trgovinskog deficita, koji smanjuje privredni rast, znači da se u SAD kupuje više roba i usluga iz drugih zemlja nego što se izvoze. Američki predsednik Donald Tramp veliki trgovinski deficit vidi kao znak ekonomske slabosti i za to krivi loše trgovinske sporazume, kao i zloupotrebe Kine i drugih trgovinskih partnera, podseća AP.

Politički osetljiv deficit s Kinom je u novembru porastao na 35,4 milijarde dolara, što je najveći mesečni deficit s Kinom od septembra 2015. godine.

Ukupan deficit u robama i uslugama u novembru je bio najveći od janura 2012. godine. Za prvih 11 meseci prošle godine, ukupan deficit je bio 513,6 milijardi dolara, što je za 11,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Tramp tvrdi da će veliki poreski rezovi koje je odobrio Kongres SAD prošlog meseca pomoći smanjenju deficita tako što će ohrabriti kompanije da vrate proizvodnju u SAD.

XS
SM
MD
LG