Dostupni linkovi

Katalonski političar ostaje u pritvoru


Smenjeni potpredsednik katalonske Vlade Oriol Hunkeras ostaje u pritvoru
Smenjeni potpredsednik katalonske Vlade Oriol Hunkeras ostaje u pritvoru

Vrhovni sud u Španiji presudio je da smenjeni potpredsednik katalonske regionalne Vlade Oriol Hunkeras ostane u pritvoru naredna dva meseca zbog učestvovanja u pokretu za nezavisnost španskog regiona, prenosi Rojters.

U pismenoj odluci suda u Madridu navodi se da sudije smatraju da postoji rizik da će Hunkeras, ukoliko bude pušten na slobodu, ponovo načiniti prekršaj, jer "ne postoje dokazi da je odustao od puta kojim se do sada kretao".

Hunkeras i ostali separatistički lideri tvrde da je put ka nezavisnosti legalan, kritikujući špansku vladu i pravosuđe da rigorozno reaguju.

On je tokom saslušanja u četvrtak kazao da je čovek mira i dijaloga.

Hunkeras je optužen je za pobunu i zloupotrebu javnih fondova.

Odluka suda će Hunkerasa sprečiti da prisustvuje polaganju zakletve na prvoj sednici novog regionalnog parlamenta u Kataloniji 17. Januara, što može zakomplikovati nastojanje separatističkih partija da pronađu lidera koji nije u zatvoru ili izbegao u inostranstvo.

Na vanrednim izborima 21. decembra, separatističke partije su osvojile neznatnu većinu što je udarac španskom premijeru Marijanu Rahoju, koji se nadao da će suzbiti pokret za nezavisnost i tako reši najtežu političku krizu u Španiji u poslednjih nekoliko decenija, podseća britanska agencija.

Hunkerasova “Esquerra Republicana” (republikanska levica) je druga po snazi u indipendističkom bloku, osvojivši nekoliko poslaničkih mesta manje od stranke smenjenog katalonskog lidera Karlesa Puđemonta “Junts per Catalunya” (Zajedno za Kataloniju).

Unionistička partija “Ciudadanos” (Građani) osvojila je najviše glasova ali nedovoljno da sa drugim strankama iste orijentacije formira regionalnu vladu.

Puđemont je ostao u samonametnutom egzilu u Briselu, iako je rekao da bi se vratio u Kataloniju ako mu španska vlada da izvesne “garancije”, kao što je obećanje da ga neće uhapsiti.

Nakon presude Vrhovnog suda u petak, Puđemont je napisao na Tviteru: “Postoji sukob između Katalonije i Španije koji mora da se reši. Uvek smo se zalagali za mir i dijalog”.

XS
SM
MD
LG