Dostupni linkovi

Kina pooštrila sankcije Severnoj Koreji


Kina je danas pooštrila sankcije Severnoj Koreji i ograničila izvoz nafte, čelika i drugih dobara toj zemlji.

Nove mere Pekinga usvojene su u skladu sa sankcijama koje je Savet bezbednosti UN uveo Pjongjangu zbog balističkih proba.

Ministarstvo trgovine saopštilo je da da će Peking ograničiti izvoz sirove i rafinisane nafte i potpuno zabraniti izvoz čelika i industrijskih mašina. Uvoz hrane, mašina i još nekih dobara iz Severne Koreje takođe je zabranjen.

Kina je glavni trgovinski partner i snabdevač nafte Severne Koreje, zbog čega je njihovo sprovođenje sankcija protiv Pjongjanga ključno, navodi agencija AP.

Savet bezbednosti UN 22. decembra je pooštrio sankcije Severnoj Koreji jednoglasnim usvajanjem nove rezolucije o isporuci nafte i angažovanju severnokorejskih radnika u inostranstvu.

"U periodu od 23. decembra 2017. do 22. decembra 2018. godine, izvoz nafte iz bilo koje zemlje članice UN ne bi trebalo da pređe četiri miliona barela ili 525.000 tona", navodi se u saopštenju.

Poslednje sankcije UN su ograničile naftne ugovore Pjongjanga na četiri milijarde barela godišnje, a najnovijom rezolucijom je predviđeno da izvoznici koji sarađuju sa Severnom Korejom moraju da prijave svoje isporuke Savetu bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG