Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan optužio SAD i Izrael za mešanje u Iran


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je SAD i Izrael za mešanje u unutrašnju politiku Irana, nakon nekoliko dana protesta u Islamskoj Republici, preneli su turski mediji.

On je rekao novinarima u Ankari da se ne može prihvatiti to da se pojedine zemlje, pre svih SAD i Izrael, mešaju u unutrašnju politiku Irana i Pakistana.

"Takve stvari u ovim zemljama okreću ljude jedne protiv drugih. Sramota je što smo to videli na primjeru mnogih nacija, videli smo to u Iraku", izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da pojedine muslimanske zemlje "igraju igru", u kojoj preduzimaju korake ka stvaranju resursa od bogatstava drugih zemalja, prenosi AFP.

Erdogan je u sredu, 3. januara, razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem kome je pružio podršku u vraćanju ka "miru i stabilnosti" u Iranu.

Turski predsednik je pohvalio Rohanijevu izjavu da su ulični protesti demokratsko pravo građana i dodao da su takve izjave pomogle normalizovanju situacije u Iranu.

Erdogan je u nekoliko navrata kritikovao takozvani "persijski imperijalizam" u Iranu, što je pojačalo tenzije između dve zemlje, ali su se odnosi Ankare i Teherana poboljšali u poslednjih nekoliko meseci, otkako je počeo zajednički rad sa Moskvom na uspostavljanju mira u Siriji.

XS
SM
MD
LG