Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: Izrael tajno apeluje na Trampa da ne ukida pomoć Palestincima


Uprkos javnoj podršci Izraela pretnjama SAD da će ukinuti finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicima, UNWRA, dok se palestinsko rukovodstvo ne vrati zapregavarački sto, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova apeluje tajno na administraciju predsednika Donalda Trampa da ih ne ostvari, preneli su izraelski mediji.

Ministarstvo koje predvodi Netanjahu protivi se uskraćivanju pomoći u strahu da će nastati humanitarna katastrofa u pojasu Gaze, kao i da će se pogoršati bezbednosna saradnja Izraela i Palestinske uprave na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, javio je Drugi kanal izraelske televizije.

SAD su najveći donator agencije i 2016. godine dale su 152 miliona dolara direktno njoj i još 216 miliona dolara za projekte povezane s njenim radom, što je četvrtina budžeta UNWRE.

Ministarstvo je pripremilo dokument u kome je navelo da bi ukidanje pomoći "moglo da pogorša humanitarnu situaciju i dovede do katastrofe, posebno u Gazi i neće pomoći, već suprptno, nametnuti breme Izraelu".

U utorak je američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla da Tramp neće da daje dodatne fondove dok Palestinci ne pristanu da se vrate pregovorima. Tramp je potom rekao da SAD daju Palestincima "stotine miliona dolara godišnje i da (zauzvrat) nema zahvalnosti ni poštovanja".

Posle procene Ministarstva spoljnih poslova, Netanjahu koji je i šef diplomatije, kontaktirao je Belu kuću da od uskraćivanja pomoći odustane, dok i dalje javno podržava takvu meru.

"Iza scene premijer je sada kontaktirao s Amerikancima da se spreči masivno uskraćivanje - da ga spreči, dobro ste čuli", navodi se u TV izveštaju.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše te izveštaje, a ministar javne bezbednosti Gilad Erdan je na Tviteru izrazio zaprepašćenje.

"Teško mi je da verujem da se Ministarstvo spoljnih poslova Izraela protivi uskraćivanju fondova telu koje pogoršava probleme izbeglica, umesto da ih rešava i pomaže teror na razne načine koji su dokazani", napisao je on.

Ministar obrazovanja Naftali Benet pohvalio je nedavno američku pretnju, ocenivši da je UNWRA agencija koja podržava teror i pogoršava tešku situaciju stanovništva u Gazi koje pati pod vlašću Hamasa.

UNWRA pomaže palestinske izbeglice ne samo u Gazi i na Zapadnoj obali, već i u Jordanu, Libanu i Siriji.

Izraelski list Harec javlja da Bela kuća posle Trampove pretnje razmatra uskraćivanje pomoći Palestincima i da će se o tome danas diskutovati. U centru debate je baš pomoć agenciji koja pomaže palestinske izbeglice i njihove potomke na Bliskom istoku,rekli su neimenovani američki zvaničnici na koje se taj list poziva.

Portparol agencije je izjavio da do četvrtka uveče nisu obavešteni ni o kakvom specifičnom obustavljanju pomoći.

XS
SM
MD
LG