Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: 'Hojt Ji vodi antisrpsku politiku'


RS podržava Srbiju na svim planovima: Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je za Republiku Srpsku samo prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia kaže da vodi antisrpsku politiku i da predstavlja deo bivše američke administracije, prenosi N1.

"Sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani. Danas zagovarati `Dejton 2` i da će neko razvlastiti Republiku Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni pre 10 godina, a kamoli sada", ističe Dodik.

Na najave da bi u Brčkom mogla biti formirana američka vojna baza, predsednik Srpske kaže da je to što zagovaraju bošnjački lobista Danijel Server i neke nevladine organizacije sada prošlost.

"Tamo je bila baza, pa je povučena. Republika Srpska za tako nešto neće dati saglasnost BiH, a to je neophodno da se uvede bilo čija baza", rekao je Dodik.

Upitan da li će RS pratiti Srbiju u neutralnosti, predsednik Dodik je rekao da RS podržava Srbiju na svim planovima i veruje u nju.

"Ona je matična zemlja našeg naroda i gde god se Srbi nalaze, oni su zagledani u Srbiju. Srbija koju je Zapad bombardovao i satanizovao ekonomski se oporavlja pod rukovodstvom Aleksandra Vučića i na pravi način afirmiše svoje nacionalne i državne interese", smatra Dodik.

Govoreći konkretno o ulozi zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Brajana Jia, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, Dodik je rekao da je "Hojt Brajan Ji jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku".

"Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja verujem da je njegovo vreme prošlo", kaže predsednik RS

XS
SM
MD
LG