Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kvinta: Pomisao o ukidanju Specijalizovanih veća mora biti odbačena


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila je u ime zemalja Kvinte duboku zabrinutost zbog napora u Prištini da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i zbog odluke kosovskog presednika Hašima Tačija da pomiluje trojicu bivših pripadnika OVK osuđenih za ubistvo petočlane porodice Hajra, prenosi Beta.

Zemlje Kvinte upozorile su kosovske zvaničnike da ne pomišljaju da zaustave rad Specijalizovanih veća (koja predstavljaju posvećenost Kosova rešavanju zločina na Kosovu), ali ni o tome da se ponovo pregovara o bilo kom aspektu zakona koji reguliše tu oblast, jer kako su ocenili, takav potez dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava i svega onoga zbog čega Kosovo ima podršku međunarodne zajednice.

Takođe, u saopštenju zemlje Kvinte - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD ocenjuju da su takve ideje lični interesi pojedinaca, kao i da bi one mogle da imaju posledice po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova.

"Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo sve čelnike institucija, lidere stranaka, ili poslanike da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da takav potez stavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo.

"On postavlja interese pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Osuđujemo takav potez i svako ko ga podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama", navodi se u saopštenju.

Takođe, zemlje Kvinte navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine Kosova da se izjasne protiv ove inicijative i da obaveste građane Kosova o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u tom pravcu.

"Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu", navodi se u saoštenju ambasade SAD u Prištini.

Zemlje Kvinte ocenjuju da je formiranje Specijalizovanih veća bio jedini način da Kosovo pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku.

"Kosovo je napredovalo u poslednjih sedam godina uz našu pomoć zbog svoje posvećenosti međunarodnoj pravdi. Odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća bila je jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti", navodi se u saopštenju uz navode da nije bilo pogodbe Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća.

Veća su naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina počinjenih na njegovom tlu, ističe se u saopštenju uz podsećanje da su zemlje Kvinte dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova i danas, ali i u najtežim vremenima.

"Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG