Dostupni linkovi

Rojters: Tramp planira radikalno rezanje socijalnih programa


Ohrabren usvajanjem najvećih poreskih reformi u poslednjih nekoliko decenija, američki predsednik sada želi da znatno skreše socijalne programe iako je deo republikanskih kongresmena uzdržan prema tome s obzirom da su to osetljiva pitanja u godini u kojoj se održavaju izbori za deo Predstavničkog doma i Senata, prenosi Rojters.

Namera Bele kuće da smanji vladine programe pomoći, kao što su naknade za nabavku hrane (Food Stamps) i stanovanje najsiromašnijim porodicama, može izazvati negativnu reakciju konzervativnih donatora u kampanji na čiju podršku računaju republikanci na delimičnim izborima za Kongres u novembru na kojima će nastojati da zadrže kontrolu u ovom telu.

Savetnici u Beloj kući ističu da Tramp želi da sreže ove programe te da će u tome imati veoma entuzijastičnog partnera u Polu Rajanu, predsedavajućem Predstavničkog doma koji se, takođe, odavno zalaže za ove mere.

Međutim, pojedini republikanci smatraju da će lider većine u Senatu Mič Mekonel uzdržan prema toj ideji, koja neće lako proći u ovom telu u kome republikanci imaju veoma tanku većinu u odnosu na demokrate: 51-49.

Demokrate su već kritikovale Trampa zbog najava da će promene u socijalnim programima biti njegov ključni cilj u 2018, ističući da time želi da pokrije smanjenje poreza od kojih će koristi imati pre svega korporacije i bogati pojedinci a što će povećati dug za hiljadu i po milijardi dolara u narednih deset godina.

Britanska agencija ističe da će republikanci morati da budu pažljivi u redukovanju programa od kojih velike koristi ima deo najvažnijih Trampovih pristalica u siromašnim, ruralnim delovima zemlje.

Analitičari upozoravaju da će biti lakše primeniti poreske zakone nego drastično smanjiti socijalne programe koje koristi 42 miliona Amerikanaca u 21 milion porodica.

Za tu namenu trenutno se odvaja 58 milijardi dolara godišnje. U predlogu budžeta koji je Trampova administracija prosledila Kongresu prošle godine, predviđeno je smanjenje za ovu stavku od 192 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Tramp je takođe predložio drastično smanjenje privremene pomoći porodicama u nevolju, koju je prošlo godine koristilo 1.1 milion familija.

Strateg Demokratske partije Dag Tornel (Doug Thornell) ističe da se ovaj plan može loše uticati na Republikansku stranku na izborima u novembru, jer će radnici i stariji birači biti nezadovoljni.

“Ironija je da će Trampova biračka baza poneti glavni teret ovih rezova”, kaže Tornel.

S druge strane, Robert Dour (Doar), stručnjak konzervativnog Instituta “Enterprise” za problem siromaštva, smatra da Trampov pristup može da ohrabri građane da odlučnije traže posao.

On smatra da Kongres može smanjiti benefite za one građane koji se nisu dovoljno potrudili da nađu posao.

Drugi analitičari ističu da naknade najsiromašnijim porodicama, uključuju i mnoge zaposlene ali su im zarade nedovoljne za egzistenciju, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG