Dostupni linkovi

Trump raspustio komisiju koja istražuje izbornu prevaru


Donald Trump polaže predsjedničku zakletvu
Donald Trump polaže predsjedničku zakletvu

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) raspustio je komisiju koja istražuje navodnu izbornu prevaru na posljednjim predsjedničkim izborima čije formiranje je sam tražio.

Njegova inicijativa da se istraže moguće izborne prevare izazvala je negodovanje brojnih američkih država koje su odbile dati informacije koje je komisija tražila.

Iako je odustao od komisije, Trump izgleda i dalje uvjeren, suprotno mišljenju većine stručnjaka, da je između tri i pet miliona ljudi ilegalno glasalo tokom predsjedničkih izbora održanih u novembru 2016.

Trump je pobijedio sa većinom elektronskih glasova, prema propisima zemlje, ali je njegova rivalka Hillary Clinton (Hilari Klinton) osvojila većinu pojedinačnih glasova, imala je oko tri miliona glasova više. To bi moglo objasniti Trumpovu želja da tokom prve godine svog mandata objelodani navodnu pronevjeru na njegovu štetu, navodi AFP.

"Uprkos znatnim dokazima o izbornoj prevari više država odbijaju dati elementarne informacije Predsjedničkoj savjetodavnoj komisiji o izbornom integritetu", koje ta komisija traži, napisao je predsjednik Trump u saopštenju.

Trump je dodao da će radije nego da se upusti u beskrajnu pravnu bitku koja će koštati poreske obveznike potpisao ukaz o raspuštanju komisije i zatražio od ministarstva za unutrašnju sigurnost da se pozabavi tim pitanjem da bi se utvrdilo kako ići dalje.

Brojne američke države odbacile su zahtjeve te komisije o izbornom integritetu objašnjavajući da bi traženi podaci mogli biti upotrebljeni da se nekim osoba oduzme pravo glasa. Među traženim informacijama išlo se od broja socijalnog osiguranja do historije glasanja.

XS
SM
MD
LG