Dostupni linkovi

Patrijarh SPC: Još nije vreme za posetu pape Franje


Patrijarh SPC Irinej
Patrijarh SPC Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) izjavio je da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo, kao i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poseti Srbiju.

On je u intervjuu za televiziju "Hram" rekao i da vrh države, narod i Crkva žele mir sa svima.

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže 'mi to poklanjamo', jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati", rekao je Irinej.

Patrijarh je dodao da koliko vidi "država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste".

Patrijarh Irinej ocenio je u intervjuu i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poseti Srbiju.

"Što se tiče želje rimskog episkopa da poseti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu s obzirom na odnose s našim najbližim susedima Hrvatima", kazao je Irinej.

On je dodao i da je Srbiji stalo da se ti odnosi poprave i da bi poseta pape sigurno tome mnogo doprinela.

"Baš zbog tih odnosa istorijskih koji su još uvek sveži, smatramo da tome još nije prilika. Nije vreme. Ne bi želeli da se ma šta desi što bi još više opteretilo naše odnose povodom te posete", naveo je Irinej.

XS
SM
MD
LG