Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužiteljka za ratne zločine: Ispitujemo više od 750 predmeta sa Kosova


Zgrada Specijalnog suda u Beogradu

Tužiteljka za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković izjavila u intervjuu za list Politika je da je to tužilaštvo preuzelo 761 predmet sa Kosova i da su oni uvedeni u odgovarajuće upisnike i raspoređeni obrađivačima na dalje postupanje.

Stanojković je rekla da je i predmet trgovine ljudskim organima, poznat kao "žuta kuća" i dalje aktivan, ali da se čeka početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i njegovo postupanje u tom slučaju.

"Treba sačekati početak rada takozvanog suda za OVK i videti hoće li u vezi sa ovim događajima biti podignute neke optužnice. O svedoku ne bih govorila", rekla je ona.

Govoreći o proširenju istrage koju tužilaštvo vodi protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja, ona je navela da nisu u pitanju događaji za koje je on bio optužen pred Haškim tribunalom i zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Švajcarskoj.

Stanojković je navela i da nije zadovoljna dinamikom suđenja za zločin u Srebrenici, kao i da niko iz Hrvatske nije kontaktirao sa tužilaštvom povodom vazdušnog napada na Banatske dvore, za šta su nedavno optuženi bivši oficiri JNA.

Upitana kako komentariše primedbe da je Tužilaštvo za ratne zločine više bilo usredsređeno na procesuiranje osumnjičenih srpske nacionalnosti, nego na srpske žrtve, ona je odgovorila da tužilaštvo treba da goni sve počinioce ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

XS
SM
MD
LG