Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska i Mađarska odbacuju migrantsku politiku EU


Mateusz Morawiecki i Viktor Orban

Migrantska politika Evropske unije je zatajila, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban, dok su on i njegov poljski kolega zatražili da njihove zemlje imaju veću ulogu u budućnosti bloka.

Orban i poljski premijer Mateusz Morawiecki predvode konzervativne vlade svojih zemalja koje su se našle pod vatrom kritika iz Bruxellesa zbog njihovog odbijanja da prihvate migrante u okviru sistema obaveznih kvota i zvog njihovih napora na jačanju državne kontrole nad sudovima i medijima.

"Kada je riječ o migraciji i kvotama koje će biti uvedene zemljama članicama EU, mi snažno odbacujemo takav pristup jer se njime krše suverene odluke država članica", izjavio je Morawiecki na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Orbanom u Budimpešti.

Ponavljajući takav stav, Orban je izjavio da je "migrantska politika EU zatajila".

"Želimo da imamo veću ulogu, jer ove zemlje centralne Evrope imaju viziju buduće Evrope", izjavio je mađarski čelnik, za koga se očekuje da će osvojiti novi četvorogodišnji mandat na izborima koji će se održati u aprilu.

Orban je predvodio kritike bivših komunističkih država istočne i centralne Evrope usmjerene prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog njene odluke da otvori granice Njemačke za više od milion većinom muslimanskih migranata i izbjeglica koje bježe pred sukobima u Siriji, Iraku i drugim zemljama.

Morawiecki, bivši ministar finansija koji je postao premijer tek prošlog mjeseca, izjavio je da bi centralnoevropske zemlje također trebale predstaviti zajednički front u nastupajućim pregovorima o sedmogodišnjem budžetu EU koji počinje u 2021.

Sve bivše komunističke zemlje centralne Evrope primaoci su sredstava EU, od kojih Poljska - najveća ekonomija regije - ima najviše koristi. Bogatije zapadne članice EU, kao što je Njemačka, žele da se ograniči potrošnja u bloku, posebno nakon planiranog napuštanja bloka u 2019. godini Velike Britanije - jednog od najvećih donatora sredstava, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG