Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Imam veće nuklearno dugme od Kima


Američki predsednik Donald Trump poručio je putem "Twittera" sjevernokorejskom lideru Kim Džong-unu da ima mnogo "veće i snažnije nuklearno dugme" od njega.

Trump je to poručio kao odgovor na Kimovu objavu da je njegovo dugme za nuklearno oružje spremno, a da je u njegovom domašaju čitavo američko kopno.

"Sjevernokorejski lider Kim Džong-un upravo je izjavio da je 'njegovo nuklearno dugme u svakom trenutku na stolu'. Hoće li ga, molim vas, neko iz njegovog istrošenog i neuhranjenog režima obavestiti da i ja imam nuklearno dugme, samo što je ono mnogo veće i mnogo moćnije od njegovog, i moje dugme radi", objavio je Trump na Twiteru.

Američka agencija Associated Press objasnila je da Tramp ne posjeduje stvarno nuklearno dugme na svom radnom stolu, već da taj sistem može da se pokrene određenim procedurama o kojima vodi računa grupa vojnih oficira koji su u stalnoj pratnji američkog predsjednika.

Kim-Džong-un je u novogodišnjem obraćanju upozorio da je, kako je rekao, "neuklerno dugme" na njegovom stolu i da oružje može doseći SAD, ali je naglasio da će upotrijebiti oružje samo ukoliko Pjongjangu bude ugrožena bezbjednosti.

"To je realnost nije prijetnja" rekao je Kim, koji je takođe uputio poziv Južnoj Koreji da započnu pregovore i da je njegova zemlja zainteresovana da učestvuju na Olimpijskim igrama koje sljedećeg mjeseca počinju u Pjongčangu.

Trump je rekao da je skeptičan po pitanju bilo kakvog otvaranja pregovora između dvije strane, ali je Sjeverna Koreja odgovorila pozitivno, predloživši razgovor na visokom nivou sa Pjongjangom 9.januara.

Sjeverna Koreja je otvorila pogranični komunikacioni kanal u srijedu sa Južnom Korejom nakon skoro dvije godine dok se dvije zemlje pripremaju da istraže mogućnost pregovora licem u lice, nakon mjeseci tenzija sa Pjongjangom oko njihovog nuklearnog oružja u balističkog raketnog programa i testiranja.

XS
SM
MD
LG