Dostupni linkovi

Mogerini počela posetu Kubi


Federika Mogerini
Federika Mogerini

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini počela je danas dvodnevnu posetu Kubi da bi "ponovo potvrdila" sporazum zaključen između EU i Havane.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove će "ponovo potvrditi snažne veze između EU i Kube", navedeno je u saopštenju evropske službe za spoljne poslove, prenosi Beta.

Istorijski sporazum iz decembra 2016, o političkom dijalogu i saradnji, privremeno je stupio na snagu 1. novembra 2017. godine u očekivanju da ga ratifikuju sve članice Unije.

Normalizacija odnosa sa Kubom, čiji je EU već jedan od glavnih komercijalnih partnera, zaključen je u jeku približavanja Kube i SAD u vreme američkog predsednika Baraka Obame, što je delimično doveo u pitanje njegov naslednik u Beloj kući donald Tramp.

Mogerini će se danas sastati sa kubanskim ministrom za spoljnu trgovinu Rodrigom Malmierkom i obratiti se učesnicima konferencije o EU i Latinskoj Americi.

Ona će se sutra sastati sa predsednikom parlamenta Estebanom Lazom i sa kubanskim ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigezom.


XS
SM
MD
LG