Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pjongjang uspostavlja kanal komunikacije sa Seulom


Vlasti Pjongjanga saopštile su da će tokom dana ponovo uspostaviti kanal komunikacije sa južnim susedom, dan nakon što je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong-una o poboljšanju odnosa između dve Koreje, prenosi Beta.

Kim je pozdravio podršku Seula njegovoj ponudi mira, izjavio je severnokorejski zvaničnik Ri Son-gvon.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džong-una da bi "zategnuta situacija" mogla da utiče na Zimske olimpijske igre (ZPO), severnokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Mediji su danas preneli da će Severna Koreja ponovo uspostaviti kanal komunikacije (crveni telefon) u 15.30 po lokalnom vremenu (6.30 GMT).

"U skladu sa odlukom rukovodstva, žellimo da na iskren način uspostavimo bliske kontakte sa Južnom Korejom", rekao je Ri.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-Gjon izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul "spreman da održi razgovore sa Severom u svakom trenutku, bilo gde i u bilo kojem formatu".

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

XS
SM
MD
LG