Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Makedonije optimista oko rješavanja spora sa imenom


Zoran Zaev premijer Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u utorak da je optimista da može da se nađe rješenje za spor oko imena sa Grčkom i da 2018. može da bude dobra za evroatlantske integracije Makedonije.

On je na konferenciji za novinare istakao da je Makedonija riješena da u prvoj polovini godine "stvarno i suštinski uđe u rješavanje problema sa imenom" koji dvije i po decenije opterećuje odnose dvije susedne zemlje.

Zaev je rekao da je dok je bio u Solunu, za novogodišnje praznike, dva puta telefonom razgovarao sa grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kocijasom i jednom sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

"Definitovno 2018. može da bude odlična godina za Republiku Makedoniju, zato što možemo da dobijemo datum za početak pregovora sa EU i poziv za ulazak u NATO", rekao je Zaev.

Prethodno je, kako prenose makedonski mediji, grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da je optimista u vezi spora oko imena, ali da očekuje konkretne korake od makedonske strane.

Cipras je za jedan grčki radio rekao da je optimista da može efikasno i odgovorno da se upravlja pitanjem koje je naslijeđeno od prethodnih vlada sve dok sa druge strane postoji želja da se naprave koraci.

XS
SM
MD
LG