Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Sankcije S. Koreji imaju uticaja


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je da sankcije uvedene Sjevernoj Koreji počinju da djeluju, navodeći kao primjer otvaranje sjevernokorejskog vođe Kim Džong-una prema Seulu.

"Sankcije i drugi pritisci počinju da imaju veliki uticaj na Sjevernu Koreju", napisao je Trump na Twitteru.

"Čovjek raketa sada prvi put želi da razgovara s Južnom Korejom. Možda je to dobra vijest, možda nije, videćemo", napisao je Tramp, nazivajući sjevernokorejskog vođu Kin Džong-una onako kako to često čini od prošlog ljeta.


Seul je predložio da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom, dan pošto je sjevernokorejski lider Kim Džong-un najavio mogućnost učešća svoje zemlje na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI).

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džong-una da bi "zategnuta situacija" mogla da utiče na sportski događaj, sjevernokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mjere i u novogodišnjoj poruci rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dvije zemlje.

"Zimske igre koje će se održati u Južnoj Koreji biće dobra prilika za našu zemlju. Mi se iskreno nadamo da će Olimpijske igre biti uspješne" naveo je Kim i dodao:

"Mi smo spremni da preduzmemo različite korake, uključujući i da pošaljemo našu delegaciju" rekao je sjevernokorejski lider.

Lider Južne Koreje Mon Dža-in je u utorak rekao da će svako poboljšanje odnosa između Južne i Sjeverne Koreje uključivati pronalažnje rješenja za nuklerni program Pjongjanga.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara u Pjongčangu, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Južna Koreja je veliki saveznik SAD i ogroman broj američkih trupa stacioniran je u toj zemlji na Korejskom poluostrvu.

Američka ambasadorica u UN, Nikki Haley je izjavila u utorak da imaju nezvaničnih naznaka da bi Pjongjang uskoro mogao izvesti novi raketni test, kao i da SAD nikada neće prihvatiti "nuklearnu Sjevernu Koreju".

XS
SM
MD
LG