Dostupni linkovi

Beograd: Ostaju iste tarife u telefonskom saobraćaju Srbije i Kosova


Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo
Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo saopštila je danas da će se telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova "odvijati po domaćim tarifama i da za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbija neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, uprkos politički motivisanim izjavama Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije iz Prištine"

"Na teritoriji Srbije nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša, i korisnici usluga kompanije MTS d.o.o. nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto. Najnovije dezinformacije Prištine u vezi sa navodnom univerzalnom upotrebom pozivnog broja +383 za cilj imaju stvaranje nespokojstva i unošenje zabune među građane Srbije na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Ranije je na sajtu Radio-televizije Kosova navedeno da će međunarodni pozivni brojevi Srbije (+381), Monaka (+377) i Slovenije (+386), koje su koristili kosovski telefonski fiksni i mobilni operateri, biti ukinuti do juna ove godine. Takođe je navedeno da u 2018. godini neće biti međunarodnih telefonskih operatera na Kosovu, jer će Kosovo imati samo svoj pozivni broj +383.

Kancelarija za Kosovo je, međutim, navela da će Beograd poštovati dogovore iz Brisela, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali da "neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Srbije".

XS
SM
MD
LG