Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistan pozvao američkog ambasadora nakon Trumpovih optužbi


Pakistanske religijske grupe protestuju protiv Trumpa

Pakistan je pozvao američkog ambasadora u Islamabadu nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uskraćivanjem milijardi dolara pomoći toj zemlji i optužio tu zemlju da je "sigurno utočište ekstremistima."

Trumpovi komentari objavljeni su 1. januara u tweetovima američkog predsjednika, u kojima je kritikovao Pakistan, koji je pak reagovao optuživši Sjedinjene države za "nepovjerenje".

Portparol američke ambasade potvrdio je u utorak da je ambasador David Hale bio pozvan na sastanak sa pakistanskim zvaničnicima, ali je odbio da da bilo kakve pojedinosti.

Trump je tweetu naveo da su SAD "budalasto" dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći u proteklih 15 godina "a za uzvrat nijesu dobili ništa osim laži prevara i smatranja naših lidera za budale".

"Oni su dali sigurno utočište teroristima koje smo lovili po Avganistanu, sa malo pomoći. Nema više!" poručio je Trump.

Bijela kuća je potom potvrdila da će nastaviti da blokiraju 255 miliona dolara vojne pomoći za Pakistan zbog frustracije onim što nazivaju "suzdržavanjem u konfrontiranju Islamabada sa terorističkim mrežama".

Prvobitno je ta blokada pomoći bila objašnjena kao "privremeno zadržavanje" fondova, od ukupno od 1.1 milijarde dolara pomoći koju je Kongres SAD odobrio u avgustu 2016.

Pakistanski ministar odbrane Kuam Dastigir Kan uzvratio je Trumpu na Twitteru napisavši da "ništa što su SAD kao njihov saveznik dali našoj zemlji nije bilo džaba: zemljana i vazdušna komunikacija, vojne baze i obavještajna saradnja koja je desetkovala Al Kaidu u posljednjih 16 godina, a SAD nam nijesu dale ništa osim uvreda i nepovjerenja."

Ministar vanjskih poslova Kavaja Moahmed Asif rekao je pakistanskoj TV na urdu jeziku Geo TV da "SAD treba da potraže odgovornost od svojih ljudi za svoje neuspjehe u Avganistanu".

XS
SM
MD
LG