Dostupni linkovi

Egipat: Optužnica za napad na koptsku crkvu


Prošlogodišnja sahrana stradalih u terorističkom napadu na koptsku manjinu u Egiptu
Prošlogodišnja sahrana stradalih u terorističkom napadu na koptsku manjinu u Egiptu

Egipatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu za ubistvo 11 osoba, protiv muškarca koji je napao koptsku crkvu i hrišćansku prodavnicu u predgrađu Kaira prošle sedmice, rekli su izvori u pravosuđu.

Muškarac, uhapšen nakon napada 29. decembra, prebačen je u bolnicu nakon što je povrijeđen u sukobu sa policijom ispred crkve.

Tužilaštvo mu je odredilo zadržavanje dok traje istraga.

"On je optužen za ubistvo sa predumišljajem, pokušaj ubistva, nedozvoljeno posjedovanje oružja i korištenje oružja radi terorističkih aktivnosti", rekao je izvor u pravosuđu.

U Egiptu je u utorak na još tri mjeseca produženo vanredno stanje, koje će stupiti na snagu od 13. janura.

Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napade u saopštenju koje je prenijela agencija Amak, iako nijesu ponudili dokaze za tu tvrdnju.

Islamistički militanti izveli su seriju napada na veliku hršićansku manjinu Kopte u Egiptu, u posljednjih nekoliko godina i u njima su stradale desetine civila uključujući i djecu.

Prvo vanredno stanje uvedeno je u aprilu 2017. nakon napada na koptsku crkvu u kojem je stradalo 45 osoba. Vanredno stanje je potom produženo u julu pa potom opet u oktobru prošle godine.

XS
SM
MD
LG