Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska prvi put od samostalnosti završila godinu u plusu


Zdravko Marić, ministar financija Hrvatske

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je za Hrvatsku televiziju kako je - suprotno svim očekivanjima - državni proračun prvi put od hrvatske samostalnosti godinu završio u suficitu, čime će se javni dug smanjiti sa 80 na 78 posto BDP-a, te da je na bolje punjenje proračuna najviše utjecala porezna reforma.

"Proračun opće države u 2017. je bio u suficitu,“ kazao je Marić i pojasnio kako to znači da je Hrvatska u 2017.godini- ostvarila višak prihoda nad rashodima. "To je prvi puta od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima i prvi puta od naše neovisnosti i samostalnosti,“ pohvalio se.

"U petak smo zaključili riznicu i platili sve uneseno u sustav. Godina 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će Državni zavod za statistiku (DZS) i Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata; no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan ostvarili 5 milijardi bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Prvi puta od 2009. povećali smoplaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama i drugo", rekao je Marić u prigodnom intervjuu za javni TV servis.

Na pitanje koji je razlog tako dobrom punjenju proračuna te koliko su na to utjecali rekordi ovoga ljeta u turizmu odgovorio je kako su oni sigurno imali svoj udio, uz općenito performanse hrvatskog našeg gospodarstva i općenito efikasno prikupljanje poreznih prihoda.

"Ja ću apostrofirati i poreznu reformu koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana", rekao je ministar Marić. On je ranije najavio da će građani u 2018. godini biti dodatno porezno rasterećeni za 1,2 milijarde kuna (160 milijuna eura).

XS
SM
MD
LG