Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Kosovo 2018. godine očekuju ozbiljne teme


Kao suverena država Kosovo ima pravo na svoju vojsku: Greg Delavi
Kao suverena država Kosovo ima pravo na svoju vojsku: Greg Delavi

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da 2018. godine Kosovo očekuju ozbilje teme i da ono treba da dokaže da može da donosi teške odluke, prenosi Beta.

Kao jedan od najznačajnijih zadataka, Delavi je izdvojio ratifikaciju sporazuma o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom, potpisanog još 26. avgusta 2015. godine.

"Poslanici treba da ratifikuju sporazum o obeležavanju granice koji je potpisan 2015. godine", kazao je Delavi i ocenio da je zbog demarkacije Kosovo u talačkom položaju, a da su mnogi taj sporazum koristili u sopstvene političke ciljeve.

On je dodao da Kosovo ima pravo na svoju vojsku, "kao suverena država".

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, američki ambasador je rekao da SAD nimalo ne podržava ideju o stavljanju van snage zakona o tom sudu, jer bi to prema njegovim rečima izazvalo "teške i specifične posledice za evropsku budućnost Kosova i u odnosima sa SAD".

On je rekao da je ideje o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu pokrenuta u tajnosti, kako bi se "izbeglo pažljivo razmatranje kosovske javnosti i njenih međunarodnih prijatelja".

"Ja sam izuzetno razočaran time što se dovodi u pitanje budućnost države, kako bi se promivisali njihovi lični interesi (pojedinaca koji su pokrenuli ideju o suspenziji zakona)", kazao je Delavi.

XS
SM
MD
LG