Dostupni linkovi

Australija i Novi Zeland uz vatromet ušli u 2018. godinu


arhivska fotografija
arhivska fotografija

Građani širom sveta dočekuju Novu godinu uz vatromet i slavlje, ali uz posebne mere opreza, prenosi Radio-televizija Srbije.

Više od milion ljudi dočekalo je Novu godinu u Sidneju, gde je priređen spektakularan vatromet.

Uz vatromet su u 2018. godinu ušli i građani Novog Zelanda. Ispaljeno je više od 3.000 vatrometa, a pripreme za doček su počele pre čak šest meseci.

Stanovnici pacifičkih država Samoa i Kiribati prvi su dočekali 2018. godinu.

Prvi januar će poslednji dočekati u Američkoj Samoi i na ostrvu Nijue jer će tamo 2018. godina po srednjoevropskom vremenu stići u ponedeljak.

U 13 časova Nova godina je stigla u delove Rusije.

U zemljama zapadne Evrope novogodišnje slavlje će biti održano uz velike mere bezbednosti zbog straha od terorističkih napada.U Nemačkoj će najveće novogodišnje manifestacije biti u Berlinu, a centralni događaj, prema tradiciji, kod Brandenburške kapije.

U gradu su postavljeni betonski blokovi i različite prepreke, a očekuje se da će proslavi na otvorenom prisustvovati više stotina hiljada ljudi.

"Imamo dodatnih 1.600 policajaca raspoređenih na proslavi Nove godine. Cilj je da osiguraju bezbednost ne samo u centru grada već u celom Berlinu. Betonske barijere imaju cilj da spreče vozila od neovlašćenog ulaska u tu zonu", kaže Tomas Nojendorf, portparol berlinske policije.

Organizatori proslave Nove godine u Berlinu su prvi put uspostavili ''sigurnu zonu'' za žene, pre svega zbog zabrinutosti da bi ponovo moglo doći do seksualnih napada na njih.

U Francuskoj će tokom novogodišnjih proslava biti raspoređeno dodatnih pripadnika snaga bezbednosti, ukupno 140.000. Prioritet je garantovanje bezbednosti Francuza i stranih turista, tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tokom praznika u Moskvi će biti angažovano 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe bezbednosti, Nacionalne garde i privatnog obezbeđenja.

XS
SM
MD
LG