Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iranske vlasti: Demonstranti će se suočiti sa 'gvozdenom pesnicom'


Detalj sa ulica Teherana tokom demonstracija u subotu

Revolucionarna garda Irana upozorila je demonstrante koji poslednja tri dana protestuju zbog lošeg životnog standarda, da će se suočiti sa “gvozdenom pesnicom” ako se nemiri nastave, javlja BBC.

Prema rečima komandira Revolucionarne garde, protesti su se pretvorili u političke, a demonstratni su palili javnu imovinu.

Prema navodima koje prenosi BBC, na demonstracijama u gradovima Horamabadu, Zanjenu i Ahvazu su se čuli pozivi na smrt vrhovnog lidera Irana Ajatolaha Alija Hamneija.

“Ako su ljudi izašli na ulice zbog visokih cena, ne bi trebalo da uzvikuju takve slogane i spaljuju javnu imovinu i automobile”, rekao je general Esmail Kovsari agenciji ISNA.

Protesti u Teheranu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Revolucionarna garda predstavlja silu povezanu sa vrhovnim liderom Irana, koja je posvećena očuvanju islamskog sistema u toj zemlji.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani-Fazil takođe je upozorio javnost da će demonstranti snositi odgovornost.

“Oni okji uništavaju javnu imovinu, narušavaju red i krše zakon moraju biti odgovorni za takvo ponašanje i platiti cenu za to. Suprotstavićemo se širenju nasilja, straha i terora”, rekao je on.

Protesti zbog slabe ekonomije su počeli u četvrtak u Mašadu, gradu na severoistoku Irana, a potom su se prelili u druge gradove.

Talas protesta stigao je u subotu u Teheran, a studenti i drugi učesnici uzvikivali su slogane protiv vlade samo par sati posle mitinga pristalica tvrde linije i njihovog izražavanja podrške vlastima.

Glas Amerike prenosi da su najmanje dve osobe poginule u sukobima policije i demonstranata u Dorudu, gradu na zapadu Irana, gde je protest pratilo snažno nasilje.

Na više lokacija došlo je do sukoba demonstranata s policijom, a vlasti su saopštile da je od četvrtka uhapšeno najmanje 50 učesnika protesta.

Neki demonstranti su snimljeni s povredama iz vatrenog oružja, dok se drugi vide kako pale policijska vozila. Ima izveštaja i o napadima na vladine zgrade, preneo je Bi-Bi-Si. Informacije o protestima se najvećim delom prenose putem društvenih mreža.

Ovo su najveći protesti u Iranu još od 2009. godine, kada su bile održane proreformske demonstracije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG