Dostupni linkovi

Slovenija upozorava da će sankcionisati hrvatske brodove


Piranski zaliv, fotoarhiv

Slovenačke vlasti od danas su krenule u jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom, što znači da hrvatske brodove koji pređu granicu više neće upozoravati nego će ih odmah sankcionisati.

Riječ je o odluci arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a prema kojoj je pola Savudrijske vale pripalo Sloveniji.

Provođenje je prvo krenulo na morskoj granici, za koju Slovenci smatraju da je arbitražno precizno utvrđena.

Ribari iz Savudrijske vale navode da je na more danas izašla i brodica slovenačke inspekcije, te da je hrvatske ribare i u jutrošnjem isplovljavanju pratila brodica hrvatske policije, prenijeli su zagrebački mediji.

"Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenačke policije, odnosno slovenačke ribarske inspekcije, ali nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli", a hrvatski ribari podigli su svoje mreže i sa ulovom se vratili u matičnu savudrijsku luku", rečeno je u hrvatskoj policiji.

Načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave sinoć je novinarima rekao da je hrvatska policija kod svake povrede linije razgraničenja od slovenskih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama.

Nakon upozorenja slovenački brodovi su svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG