Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sjednica novog parlamenta Katalonije sredinom sječnja


Zastave Katalonije u Barceloni

Novi saziv parlamenta Katalonije sastat će se u Barceloni prvi put od izvanrednih izbora 17. siječnja, rekao je danas španjolski premijer Mariano Rajoy (Marijano Rahoj) nakon sastanka sa predstavnicima regionalnih stranaka u Madridu.

U listopadu je Rajoy raspisao izvanredne izbore za 21. prosinca na kojima je apsolutnu većinu osvojila opcija za otcjepljenje Katalonije od Španjolske.

Novi izbori raspisani su nakon što je Rajoy raspustio prethodnu katalonsku Vladu na čelu sa predsjednikom Carlesom Puigdemontom (Karles Pućdemon) jer su proveli rezultate referenduma za neovisnost održanog 1. listopada.

Glasači su na izvanrednim izborima povjerenje dali članovima tri partije koje su za neovisnosr Katalonije - Puigdemontovoj alijansi Junts per Catalunya (Hunts per Katalunja), partiji krajnje ljevice CUP i ljevičarskoj ERC.

Junts per Catalunya osvojila je 34 zastupnička mjesta ali je ipak bila iza unionističke partije Ciudadanos (Suidadanos), koja je dobila najviše, odnosno 37 mandata.

Analitičari ističu da, za razliku od lidera Ciudadanosa Ines Arrimadas (Arimadas), Puigdemont ima velike šanse da ponovno bude izabran za predsjednika Katalonije.

Međutim, Puigdemont je i dalje u Belgiji kako bi izbjegao uhićenje u Španjolskoj i nije jasno da li će njegova alijanska uspjeti formirati Vladu.

Ukoliko vlast ne bude formirana do sredine travnja, uslijedit će novi parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG