Dostupni linkovi

Jemenski zvaničnici negiraju podatke UN o žrtvama


Jemenski zvaničnici negirali su izveštaje UN o broju žrtava vazdušnog napada koji je izvela Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije na pijacu u Taizu, preneli su lokalni mediji.

Koordinator UN DŽejmi Mekgoldrik juče je izjavio da je od 109 ubijenih civila u proteklih deset dana, 56 poginulo u napadu u Taizu, dok jemenski zvaničnici navode da je stradalo 32 civila, javlja Rojters.

Mekgoldrik je osudio kao “uzaludan” skoro trogodišnji rat u najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

U saopštenju zvaničnika navodi se da je meta napada bilo vojno vozilo Huta, protiv kojih se koalicija bori zajedno sa jemenskom Vladom.

Jedan jemenski zvaničnik je dodao da je u vreme napada pijaca bila zatvorena, ali da se neobično veliki broj ljudi okupio kako bi pogledali štetu koju je prouzrokovao vazdušni napad veče pre toga, u kojem je, takođe, meta bilo vojno vozilo.

Iz UN je saopšteno da je tokom kampanje koalicije ubijeno na stotine civila. Međutim, u Jemenu je formirana posebna istražna komisija, koja je osporila metode UN za prebrojavanje žrtava.

"Saopštenje UN stvara sumnju o informacijama koje koristi ta organizacija i narušava njen kredibilitet", izjavio je portparol koalicije nakon što su iz UN objavljeni podaci o broju žrtava napada u Taizu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržava međunarodno priznatu Vladu Jemena u nastojanju da spreče napredovanje Hutu pobunjenika i uticaj tradicionalnog rivala Irana, podseća britanska agencija.

XS
SM
MD
LG