Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Berlin: 'Bezbedna zona' za žene na dočeku Nove godine


Organizatori dočeka Nove godine ispred Brandenburške kapije u Berlinu uspostaviće "sigurnu zonu" za žene kako bi se sprečili seksualni napadi tokom novogodišnjih praznika.

Nove bezbednosne mere uvode se nakon masovnih seksualnih napada i pljački žena tokom novogodišnjih napada u Kelnu pre godine, navodi BBC, napominjući da su ti napadi "preplašili" Nemce.

Masovni seksualni napadi na žene, koje su izvršili muškarci migrantskog porekla, podigli su tenzije u Nemačkoj koja je 2015. godine primila milion migranata i izbeglica.

Očekuje se da će na dočeku Nove godine ispred Brandenburške kapije u Berlinu biti stotine hiljada ljudi. Bezbednosne mere biće podignute na najviši nivo, a posetiocima će biti zabranjeno da donose alkohol i rančeve.

Žene koje dožive eventualne napade ili neprijatnosti biće u mogućnosti da potraže pomoć u specijalnoj "sigurnoj zoni" koju će otvoriti nemački Crveni krst u ulici Ebert.

Policija u Berlinu savetovala je ženama da potraže pomoć ako se osećaju ugroženo i da na proslavu ponesu male torbe bez vrednih stvari.

Zvaničnici u Kelnu, gradu u kojem su žene bile na meti seksualnih napada u novogodišnjoj noći, prošle godine su uspostavili "sigurnu zonu" za žene.

Ideja o uspostavljanju bezbedne zone za žene na velikim javnim okupljanjima nije naišla na dobar prijem u javnosti. Kritičari navode da se ta mera ne bavi seksualnim napasnicima i da je diskiriminatorska.

XS
SM
MD
LG