Dostupni linkovi

Rahoj: Apsurdna želja Pućdemona da vlada iz inostranstva


Španski premijer Mariano Rahoj ocenio je danas da je apsurdno da smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon želi da vlada Katalonijom iz Belgije gde se sklonio da izbegne sudsko gonjenje.

"Apsurdno je pokušavati da budete predsednik neke oblasti živeći u inostranstvu i još je apsurdnije pokušavati da vršite svoje funkcije iz inostranstva", rekao je Rahoj novinarima nedelju dana pošto su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na ponovljenim izborima osvojile ponovo većinu u regionalnom parlamentu, prenosi Frans pres.

Pućdamon je zatražio prošle nedelje od španske vlade da mu omogući povratak u Španiju da bi prisustvovao prvoj sednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsednik Katalonije.

“Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Španiju", rekao je Pućdamon za Rojters.

On je pozvao špansku vladu na dijalog.

"Ako španska država ima predlog za Kataloniju, treba da ga saslušamo", rekao je Puđdamon ističući da želi dijalog ravnopravnih.

Rahoj je sazvao prvu sednicu novog regionalnog Parlamenta za 17. januar. Prvi krug izbora za predsednika Katalonije treba da se održi u deset dana koji slede, podsetio je Rahoj.

Lista na čelu s Pućdemonom osvojila je najviše glasova na regionalnim izborima 21. decembra. Njegove pristalice razmatraju mogućnost da on podnese kandidaturu za šefa regionalne vlade na daljinu.

Rivalska partija koja je se takođe zalaže za nezavisnost Republikanska levica Katalonije poziva Pućdemona da se vrati u Španiju, gde bi bio uhapšen i zatvoren kao što je i njihov vođa Oriol Žunkeras.

I Pućdemon i Žunkeras optuženi su za pobunu i podsticanje na otcepljenje, zajedno sa još dvadeset vođa partija koje su za nezavisnost. Oni su optuženi za ulogu u pokušaju otcepljenja Katalonije, čiji regionalni parlament je proglasio nezavisnost 27. oktobra.

Rahoj je odmah posle toga stavio oblast pod upravu centralnih vlasti, smenio vladu i raspustio parlament i sazvao odmah nove regionalne izbore.

Pućdemon je napustio Španiju u tajnosti i pojavio se u Belgiji nekoliko dana kasnije.

Madrid je uveravao da će njegovo starateljstvo nas Katalonijom biti ukinuto kada novi katalonski parlament proglasi novu regionalnu izvršnu vlast.

XS
SM
MD
LG