Dostupni linkovi

Slovenija najavljuje sprovođenje odluke o Piranskom zalivu


Slovenačke vlasti će sutra početi jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici s Hrvatskom koju Zagreb ne priznaje, prenosi hrvatska agencija Hina.

Šestomesečni rok za primenu te odluke je istekao danas a slovenački parlament je proteklih nedelja usvojio set zakona na koje se Ljubljana poziva kao na osnov za postupanje.

Slovenački premijer Miro Cerar u sredu je na konferenciji za novinare kazao da implementacija nije tema za raspravu i da odluka treba da počne da se sprovodi.

Kako su danas preneli slovenački mediji, Slovenija će primenu presude početi u vodama Piranskog zaliva (Savudrijsje vale) jer smatra da je tu situacija "najjasnija" i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Cerar je rekao da ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće podsticati ako se Hrvatska bude držala morske ;granice prema presudi arbitara.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ponovio je ovih dana da će Slovenija nakon subote smatrati da Hrvatska krši medjunarodno i evropsko pravo ako ne pristane na primenu arbitražne odluke i da bi je zbog toga mogla tužiti sudu EU, osim ako energične mere protiv Hrvatske pre toga ne preduzme Europska komisija.

Bivši slovenački predsednik Danilo Turk izjavio je za današnje Delo da bi do tužbe protiv Hrvatske trebalo da dodje "bez odlaganja".

Prema najavama slovenačkih medija, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans mogao bi ponuditi svoje usluge obema državama u sporu odmah na početku 2018, a s njime su, kako navode, u stalnom kontaktu predsednici obe vlade.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova juče je diplomatskom notom pozvalo Sloveniju da se uzdrži od jednostranog sprovodjenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu i na konstruktivan dijalog oko rešavanja pitanja granice.

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić je za Novu TV rekla da po medjunarodnom pravu Slovenija ne sme jednostrano da proglasi promenu granica i da jedino rešenje i dalje ostaje bilateralni dogovor.

Ukoliko slovenačka strana pošalje kontrole u područje Savudrijske vale na koje polaže pravo po odluci arbitražnog suda, Hrvatska će "raditi što i do sada – štititi hrvatske interese", rekla je Pejčinović Burić.

XS
SM
MD
LG